Како странските патувачи ја доживеаа Македонија во 2020 година?

Патувачи од целиот свет и оваа година ја посетија Македонија, успешно снаоѓајќи се со сите рестрикции воведени заради пандемијата од Covid-19. Иако во прилично намален број од минатите години, оние кои ја посетија нашата...

Македонците споделија како се справуваат без патувања

Се навршува скоро година дена откако беше прекинато слободното и безгрижно патување низ светот, како последица на неконтролираното ширење на вирусот Covid-19 и прогласување на пандемија. Сите патувачи низ светот веќе почнаа да кризираат за...

Недопрена Македонија – Еден викенд во Малеш – Пијанец

Патоколусветот.мк имаше чест да биде поканет на Промотивната тура Малеш Пијанец, организирана од ЛАГ ( Локална Акциска Група) "Малеш Пијанец". Иако на оваа тура бевме минатиот викенд, се' уште сме под импресии од убавините...

Интервју : Дали се исплати да се работи на брод? Добри и лоши страни...

Со една од најпозитивните личности кои некогаш сум ги запознала - нашата Сабина Кириловски разговаравме за нејзиното искуство од работа на брод, кое е прилично големо и шаренолико, започнувајќи како помошник келнер во ресторан,...

Неверојатниот 6-годишен Димитар од Скопје ги знае сите држави во светот! (ВИДЕО)

Шест годишниот Димитар Стојковски од Скопје несомнено е идниот светски патник! Тој веќе ги знае сите држави во светот со нивните главни градови и знамиња. Неговата мајка Славица ни раскажа за неверојатниот Димитар и неговата...

Идеален септемвриски викенд во Крушево

Сончево, ни претопло, ни преладно, раздвижено, со рестрикции на вода и љубезни жители - вака не' дочека Крушево овој септемвриски викенд. Последната моја посета на Крушево беше пред околу десет години, па бев љубопитна што...

Скопскиот аквадукт- нем сведок на вековните случувања

Најчести места на кои се упатуваат посетителите кога ќе дојдат во Скопје се: Старата чаршија, Кале, Крстот на Водно, Кањонот Матка и Музејот на град Скопје. Ретко кој го посетил и ретко кој ќе го...

Уживање во магичното зајдисонце во македонското Сен Тропе

Трпејца или македонското Сент Тропе е едно од најпознатите туристички места за кое што со сигурност може да се каже дека ги поседува најспектакуларните зајдисонца во Македонија. Се наоѓа на 18 км од центарот...

Несекојдневен настан на поле со лаванди близу Кавадарци

Дали знаете дека веќе неколку години по ред, со започнувањето на цветање на лаванда, на крај на јуни - почеток на јули, се одржува Рурален поетски слем на висорамнината Витачево на мало поле со...

Едно деноноќие во Кокино – на кралскиот престол

Желбата да го посетиме Кокино, но и да го искусиме изгрејсонцето ни даде идеја за еднодневно кампување на локалитетот. Подготвивме кампинг опрема, која се состоеше од: шатор, вреќи за спиење, светилки, храна, вода и...

ПРОЧИТАЈТЕ И