www.patokolusvetot.mk

Искористете некој од викендите пред новогодишните празници за посета на Божиќниот маркет во грчкото гратче Трикала. Трикала се наоѓа во северниот дел на Грција, на оддалеченост од 255 км од граничниот премин Евзони.

Photo: Emilija Spasovska Mojsovska

Трикала е убав пример како од ништо може да направиш туристичка атракција или поточно – како од стара воденица да направиш Божиќен панаѓур, со сите потребни содржини за анимација и на возрасни и на деца, каде може да се помине еден интересен ден и да се почувствува Божиќната магија.

Photo: Emilija Spasovska Mojsovska

Божиќниот маркет во Трикала е сместен во и околу напуштена воденица и за првпат е организиран во 2011 година. Секоја година организаторите се трудат да создадат магична атмосфера за секој посетител да се почувствува како дa e дел од бајка. Оваа година тематиката на маркетот е Алиса во земјата на чудата, па реквизитите се ‘излезени’ од таа приказна. Овде, барем за кратко, и возрасните се чувствуваат како деца.

Photo: Emilija Spasovska Mojsovska

На овој Божиќен маркет уживајте во магијата на новогодишните празници во: куќата на Дедо Мраз, куќата на џуџињата, на самовилите, пробајте слатки работи во слаткарницата и фабриката за чоколади, замислете желба во бунарот на желби, посетете го музејот, поштата и маѓепсаната шума. И секако, за спомен сликајте се со Дедо Мраз.

Photo: Emilija Spasovska Mosjovska, Bojana Kovjanic

Тука може да купите новогодишни подароци кои се движат од 2,5 па до 50 евра, а дел од овогодинешните цени на маркетот се: крофна – 4 евра, лижавче – 12 евра, возење со панорамското тркало – 4 евра, слики со Дедо Мраз – 15 евра.

Photo: Emilija Spasovska Mojsovska

Овој Божиќен маркет може да го посетите со еднодневна викенд тура организирана од страна на некоја од нашите туристички агенции или во сопствена режија.

Photo: Bojana Kovjanic

Уживајте во Божиќната магија!

©patokolusvetot.mk  Забрането преземање и копирање. Крадењето на авторски текстови е казниво со закон