Photos from Unsplash.com

Кои градови се најповолни за студенти? На ова прашање има одговор платформата за студенти Student Go Global, која изработи листа на најдостапни, најевтини градови во Европа за студенти. За изработка на оваа листа биле анализирани 250 европски градови.

На прво место на листата на најевтини европски градови за студенти се наоѓа Порто, Португалија. Порто е познат по Универзитетот кој освен домашни, привлекува и многу странски студенти, како и Политехничкиот Институт.

Photo: Nick Karvounis from Unsplash.com

Понатаму листата продолжува со:

2. Прага, Чешка
3. Мадрид, Шпанија
4. Барселона, Шпанија
5. Бирмингем, Обединето Кралство
6. Лидс, Обединето Кралство
7. Белфаст, Обединето Кралство
8. Глазгов, Обединето Кралство
9. Гетеборг, Шведска
10. Единбург, Обединето Кралство.

Поопширно за оваа листа може да прочитате на овој линк:

Portugal’s Porto Ranked as Europe’s Most Affordable City for Students