Photos from Unsplash.com

Ако размислувате за одмор во Грција и сакате да посетите некој од островите, може да ве интересира кои острови имаат најдостапни, најевтини цени за сместување и храна.

Британскиот сајт Which? направил анализа на околу 4.500 аранжмани кои може да се резервираат за ова лето преку нивни туристички агенции и според тоа истражување првите три места за најевтини пакет дестинации ги завземаат 3 грчки острови.

На прво место е островот Калимнос, каде најевтиниот пакет аранжман за лице за 7 ноќевања е 927 евра.

Photo: Mark 7 from Unsplash.com

На второ место е островот Тасос со најевтин аранжман од 1006 евра за лице за 7 ноќевања.

Photo: Ru Brad from Unsplash.com

На трето место е Лефкада, со 1090 евра по лице за 7 ноќевања.

Photo: Johnny Africa from Unsplash.com

Ова се цени за пакет аранжмани од Велика Британија, за македонските граѓани овие острови се со многу попристапни цени, земајќи ја во предвид нивната близина до Македонија.

Тасос и Лефкада се честа дестинација за македонските туристи во летниот период, додека островот Калимнос е помалку познат и помалку посетен од нашите граѓани.

Калимнос е мал остров, пооддалечен од нашите граници, спаѓа во групата на острови Додеканези, во Источна Грција, а се карактеризира со сафирно море, планини и скриени заливи, како и со одлични ресторани. До овој остров се стигнува со 40-минутно возење со брод од островот Кос, кој е најблизок остров на кој има аеродром.

Ако се решите да го посетите Калимнос, не заборавајте да го посетите и колоритниот и автентичен остров Кос:

Островот Кос – Неодолив, колоритен и автентичен грчки остров со богата историја

А, ако пак сакате да дознаете повеќе информации за најскапиот остров во Грција, прочитајте ја репортажата за него:

Миконос – Да се биде или не на најскапиот и најпосакуваниот грчки остров