Photos from Unsplash.com

Од раздвижени стари улички до ултра модерна архитектура со огромни облакодери – карактеристика на најголемите градови во светот. Разноликост, живост и сложеност на модерната цивилизација ја краси секоја мега-метропола.

Од високите облакодери во Токио до светилиштата во Делхи и пирамидите кај Каиро, ова се 10-те најголеми градови во светот:

1. Токио, Јапонија

Токио, главниот град на Јапонија е најголем и најнаселен град во светот, со околу 37,4 милиони жители. Тој е центар на јапонската политика, економија и култура, кој се развива со огромна брзина. Но, и покрај брзиот развој, Токио е центар и на традиционалната јапонска култура – историските храмови и светилишта. Тој е и туристички центар со атракции, забава за секоја возраст, неограничен избор на храна, шопинг и забава, како и жив ноќен живот кој им се нуди на посетителите.

Photo: Jezael Melgoza from Unsplash.com

2. Џакарта, Индонезија

Photo: Muhammad Rizki from Unsplash.com

3. Делхи, Индија

Photo: Sergio Capuzzimati from Unsplash.com

4. Шангај, Кина

Photo: Road trip with Raj from Unsplash.com

5. Сеул, Јужна Кореја

Photo: Zequn Gui from Unsplash.com

6. Сао Пауло, Бразил

Photo: Carlos Kenobi from Unsplash.com

7. Мумбаи, Индија

Photo: Previn Samuel from Unsplash.com

8. Пекинг, Кина

Photo: Zhang Kaiyv from Unsplash.com

9. Карачи, Пакистан

Photo: Muhammad Jawaid from Unsplash.com

10. Каиро, Египет

Photo: Sherif Moharram from Unsplash.com

Поопширно за секој од наведните градови може да прочитате ТУКА.