Photo: Twitter

Мал град на прстите на италијанската чизма сака нови жители – тоа ќе ве чини само 1 евро. Во Cinquefrondi – лоциран во јужна Калабрија во Италија, кој уште се нарекува и “село без Covid”, бидејќи таму немаaaт регистрирано ниту еден позитивен случај на вирусот, може да се населите за 1 евро.

Ова мало гратче секојдневно се празни, бидејќи младите жители имаат тенденција да се отселуваат во поголемите градови во потрага по работни места и куќите остануваат празни. Затоа Градоначалникот на Cinquefrondi, Микеле Конија дошол до оваа идеја, како би привлекле нови жители, со кои ќе заживее ова италијанско местенце.

Photo: comune.cinquefrondi.rc.it

Во моментов има околу 12 куќи и околу 50 станови кои се напуштени и можат да се купат за 1 евро. Единствен услов за оваа зделка е новите сопственици на домовите да плаќаат годишна осигурителна такса во износ од 250 евра се’ додека не ги реновираат имотите кои ги купиле за 1 евро, а за реновирање имаат рок од 3 години. Ако не ги реновираат куќите во дадениот рок, тогаш треба да платат казна од 20.000 евра. Куќите се со големина од околу 300-400 м2. Овој услов е даден како одредена сигурност дека новиот сопственик ќе се посвети на проектот, а се проценува дека реновирање на домовите би чинело од 10.000 до 20.000 евра.

Инаку, Cinquefrondi има одлична местоположба, сместен e помеѓу ридови и две топли мориња, чиста река тече во негова непосредна близина, а плажите се оддалечени на само 15 минути возење со автомобил.