Photos from Unsplash.com

Турција изобилува со прекрасни места за посета од секој аспект: културно-историски градови, убави плажи, монденски места, шарматни селца… и навистина е тешко да се одбере само едно.

Ова е листа направена од Nomad за 10 прекрасни места во Турција кои го одземаат здивот и кои не треба да пропуштите да ги посетите:

1. Природните базени на Памуккале

Photo: Arnaud Civray from Unsplash.com

2. Олудениз – Сината Лагуна

Photo: Dilek Durgun from Unsplah.com

3. Самовилските оџаци во Кападокија

Photo: Dmitri Zotov from Unsplash.com

4. Ѓумушлук во регионот Бодрум

Photo: Youtube video screenshot

5. Кас – рибарско селце

Photo: Andrii Denysenko from Unsplah.com

6. Плажата Патара

Photo: Alpay Aktas from Unsplash.com

7. Малата џамија Ортакој на Босфор во Истанбул

Photo: Kamil Kalkan from Unsplash.com

8. Ефес – остатоци од некогашниот град кој сега е под заштита на УНЕСКО

Photo: Bhumil Chheda from Unsplash.com

9. Фетије – Долината на пеперутките

Photo: Dogacan Dugmeci from Unsplash.com

10. Колоритната населба Балат во Истанбул

Photo: Youssef Mohamed from Unsplah.com

Турција е една од светските дестинации која е прилично достапна за нас – со редовни авионски и автобуски линии, како и со агенциски понуди за летен одмор и кратки празнични патувања, со тури за сечиј џеб, па затоа ставете ја на листа за ваше наредно патување, оваа земја е секогаш добра идеја за посета.

Поопширно за местата од оваа листа може да прочитате на овој линк:

Turkey: 10 Breathtakingly Beautiful Places You Shouldn’t Miss In Turkey