Веб страната AirlineRatings.com ги следи авиокомпаниите низ целиот свет и секоја година објавува топ листа на авиокомпании според нивната безбедност.

Оваа година, за најбезбедна авиокомпанија во светот е избрана австралиската авиокомпанија Quantas, на која ова признание не и е прво, бидејќи оваа компанија се наоѓа на првото место веќе седум години по ред. Ова признание Quantas го заслужува бидејќи никогаш до сега немала фатална несреќа, иако ова беше ставено под знак прашалник кога проблематичниот авион Ербас А380 кој летал од Сингапур за Сиднеј доживеал неконролиран прекин на работата на моторот.

Целосната листа на 20 најбезбедни авиокомпании во светот изгледа вака:

1. Quantas

2. Air New Zeland

3. EVA Air

4. Etihad

5. Qatar Airways

6. Singapore Airlines

7. Emirates

8. Alaska Airlines

9. Cathay Pacific Airways

10. Virgin Australia

11. Hawaiian Airlines

12. Virgin Atlantic Airlines

13. TAP Portugal

14. SAS

15. Royal Jordanian

16. Swiss

17. Finnair

18. Lufthansa

19. Air Lingus

20. KLM

Исто така, AirlineRatings.com има изработено и листа на најсигурни нискобуџетни авикомпании во светот за 2020, но оваа листа е по азбучен редослед и содржи една авиокомпанија која лета од Скопскиот и Охридскиот аеродром:

1. Air Arabia

2. Flybe

3. Frontier

4. HK Express

5. IndiGo

6. Jetblue

7. Volaris

8. Westjet

9. Wizz Air