Photos from Unsplash.com

Не е тешко да се претпостави кои се најскапи држави, но дали претпоставувате кои се најевтини држави за живеење? Колку пари ви се потребни за живот во најскапите наспроти најевтините држави на светов?

Топ листите се изработени врз основа на потребни пари за месечни трошоци за живот, изразени во долари. Во топ 10 најскапи држави за живеење – дури 6 држави се наоѓаат во Европа, а европски држави нема во првите 10 држави со најниски трошоци за живот. Според листите, за месечни трошоци за живот во Македонија потребни се 553 долари.

10 Најскапи држави за живеење во 2023:

1. Монако – 3955 долари/месечно

2. Сингапур – 3408 долари/месечно

3. Кајмански острови – 3255 долари/месечно

4. Швајцарија – 2850 долари/месечно

5. Исланд – 2457 долари/месечно

6. Ирска – 2343 долари/месечно

7. Лихтенштајн – 2326 долари/месечно

8. САД – 2317 долари/месечно

9. Луксембург – 2271 долари/месечно

10. Австралија – 2212 долари/месечно

Целата листа погледнете ја TУКА.

 

10 Најевтини држави за живеење во 2023 година:

1. Пакистан – 322 долари/месечно

2. Египет – 350 долари/месечно

3. Непал – 374 долари/месечно

4. Бутан 409 долари/месечно

5. Бурунди – 428 долари/месечно

6. Либија – 429 долари/месечно

7. Тунис – 431 долари/месечно

8. Алжир – 439 долари/месечно

9. Индија – 440 долари/месечно

10. Авганистан – 441 долари/месечно

Целата листа погледнете ја TУКА.