Photo: Unsplash

Од пустина до една од најпосакуваните туристички дестинации и тоа за многу краток период – како ова му успеа на Дубаи?

Не, не е заради нафтата која во Дубаи за првпат била откриена во 1966 година, затоа што тогашниот владетел на Дубаи, шеикот Rashid bin Saeed Al Maktoum сфатил дека овој град нема да може бесконечно долго да живее од нафта. (Производството на нафта денес претставува помалку од 1% од бруто домашниот производ на Дубаи). Шеикот имал јасна визија како треба да изгледа Дубаи за да стане привлечен за посетители од цел свет – се’ што ќе се изгради мора да биде најголемо и најдобро, да биде нешто што се уште не е видено во светот.

Photo: Aldo Loya from Unsplash

Од зони за слободна трговија, нови пристаништа, аеродром, до највисока зграда во светот, најлуксузен хотел и најголем трговски шопинг центар во светот, погледнете како Дубаи стана едно од најбогатите места во светот:

Се исплатело, зар не ?!?