Photo: A.Petrovska www.patokolusvetot.mk

Кој ја посетил, знае дека Валона е совршена дестинација за летен одмор, со долга плажа, топло море, многу ресторани и кафулиња за уживање во топлите ноќи… Но, во Валона е убаво и кога не е летна сезона, а ова се дел од причините за нејзина посета во зима:

1. Зимата во Валона е прилично топла. Просечна температура во Октомври е 19,2 степени Целзиусови, во Ноември е 17,4, Декември 13,3, Јануари 10, а Февруари 11.

Photo: Olga Budko from Unsplash

2. Незаборавни прошетки по шеталиштето долж морскиот брег во Валона, препознатливо по палморедот – од почеток до крај на шеталиштето.

Photo: A.Petrovska www.patokolusvetot.mk

3. Посетете го манастирот Звернец, кој се наоѓа на остров во лагуната Нарта, на кратко патување северозападно од Валона.

4. Уживајте во панорамскиот поглед на градот и морето од замокот Канин, кој се наоѓа на 6км оддалеченост од Валона, на 380 метри надморска височина. Се верува дека замокот е подигнат во 3 век п.н.е. Во 6 век од нашата ера, замокот бил реконструиран од Јустинијан I.

5. Посетете го Националниот парк Llogara и доживејте го филмскиот планински пат.

6. Превкусна храна – вкусете разнолика храна од традиционално и модерно мени. Храната во Валона навистина ќе ве воодушеви и со нејзиниот изглед и со нејзиниот вкус.

Photo: A.Petrovska www.patokolusvetot.mk

А, летно доживување на Валона и зошто треба да поминете летен одмор таму, може да прочитате тука:

Валона на дланка – зошто треба да ја посетите