Мостот Ешима Охаши во Јапонија освен што е трет по должина мост во светот, тој е и најстрмен мост во светот.

Мостот е изграден над езерото Накауми, ги поврзува градовите Макуе и Сакаиминато, има две ленти и е доволно висок за под него непречено да проаѓаат бродови, додека на него се движат автомобили.

Достигнува височина од 44 метри и должина од 1,7 километри, а граден е од 1997 до 2004 година и е најголем мост во Јапонија.

Иако изгледа застрашувачки стрмен како под агол од скоро 90 степени, мостот всушност има пад само од 5,1% – 6,1%.

Сепак, дали би се осмелиле да поминете по овој мост со автомобил?