Кукови Oстрови Photo: Christoph Burgdorfer/Unsplash

И оваа година како и секоја претходна, издавачот на туристички водичи “Lonely Planet” објави публикација со најдобри држави, градови и предели за посета во наредната година.

„По принудниот прекин, време е да се вратиме на долго одложените планови за патувања и да ги направиме реалност“, изјави Том Хол, потпретседател на Lonely Planet. „Листите го слават светот во сета негова прекрасна и примамлива разновидност.”

Најдобра држава за посета наредната година се Куковите Oстрови во Тихиот Oкеан. Според Lonely Planet овие 15 острови се одлична туристичка дестинација, која нуди разни водени активности, а треба да се посети и домородната маорска заедница во селото Те Вара Нуи.

Кукови Острови Photo: Flynn Powell/Unsplash

Најдобри 10 држави за посета во 2022:

 1. Кукови Острови
 2. Норвешка
 3. Маврициус
 4. Белизе
 5. Словенија
 6. Ангвила
 7. Оман
 8. Непал
 9. Малави
 10. Египет
Оукленд Photo: Patrick Pellegrini/Unsplash
Најдобри 10 градови за посета во 2022:
 1. Оукленд, Нов Зеланд
 2. Тајпеј, Тајван
 3. Фрајбург, Германија
 4. Атланта, САД
 5. Лагос, Нигерија
 6. Никозија, Кипар
 7. Даблин, Ирска
 8. Мерида, Мексико
 9. Фиренца, Италија
 10. Кенџу, Јужна Кореја