Photos from Unsplash.com

Со 2023 година веќе на прагот, време е да започнете да ги планирате следните, поблиски и подалечни патувања, па затоа National geographic ја објави листата на најдобри дестинации за патувања за наредната година.

Листата на најдобри дестинации за патувања во 2023 година е поделена во 5 официјални категории, а изборот се фокусира на дестинации за кои се прават напори за нивно зачувување, патувања за исцелување и културно наследство, како и места кои имаат важна улога во екотуризмот, одржливоста и инклузивно патување:

I. КУЛТУРА

1. Римскиот пат Виа Апија, Италија

2. Бусан, Јужна Кореја

3. Пештерите Лонгмен, Кина

4. Египет

5. Чарлстон, Јужна Каролина, САД

Photos from Unsplash.com

II. ПРИРОДА

1. Шкотските гори, Шкотска

2. Боцвана

3. Словенија

4. Националниот парк Биг Бенд, Тексас, САД

5. Азори, Португалија

Photos from Unsplash.com

III. АВАНТУРА

1. Нов Зеланд

2. Чокекирао, Перу

3. Јута, САД

4. Австриските Алпи

5. Националниот парк Ревиљахихедо, Мексико

Photos from Unsplash.com

IV. ЗАЕДНИЦА

1. Додеканеси островите, Грција

2. Милвоки, Висконсин, САД

3. Алберта, Канада

5. Лаос

6. Гана

Photos from Unsplash.com

V. ФАМИЛИЈА

1. Тринидад и Тобаго

2. Кростаун патеката во Сан Франциско, САД

3. Колумбија

4. Манчестер, Обединето Кралство

5. Швајцарија

Photos from Unsplash.com

“Се надеваме дека 2023 година нема да биде само големо враќање на патувањата, туку и повторно откривање на чудата”, вели Ејми Алипио, уредник на National Geographic Travel.