Грција има многу острови со кристално чиста морска вода, песочни плажи, бели и колоритни куќички и вулкански карпи, а како најпознати и најпопуларни најчесто се издвојуваат: Санторини, Миконос и Крит, кои се светски познати, туристички дестинации.

Магазинот за патувања The Travel одвои 10 помалку популарни грчки острови кои се исто толку убави како најпопуларните, но со подостапни цени и со помалку гужва од туристи.

10 Грчки острови кои помалку ќе го оптеретат вашиот џеб и каде ќе уживате подалеку од стандардните гужви од туристи се:

1. Наксос

Photo: Chris Barbalis from Unsplash.com

2. Парос

Photo: Kostas Christodoulias from Unsplash.com

3. Милос

Photo: David Tip KeTZcOnllje from Unsplash.com

4. Закинтос

PhotoL Max Van der Oetelaar from Unsplash.com

5. Икарија

Photo: Vasiliki Theodoridou from Unsplash.com

6. Родос

Photo: Erik Karits from Unsplash.com

7. Кефалонија

Photo: Konstantina Zag from Unsplash.com

8. Скијатос

Photo: Martin King from Unsplash.com

9. Калимнос

Photo: E. Diop from Unsplash.com

10. Анафи

Photo: Kostas Christodoulias from Unsplash.com

Ако се’ уште не сте посетиле некој од овие острови, можеби е одлично време да размислите и да посетите еден или повеќе ова лето.