Photos from Unsplash.com

Секоја година, Светската анкета на Галуп собира податоци од повеќе различни области за да процени кои се најсреќните земји во светот. Светскиот извештај за среќа се прави со доделување оценка на секоја анкетирана нација, користејќи податоци собрани за проценка на квалитетот на животот. Од анкетираните лица се бара да пополнат истражување, давајќи мислење за нивните животи на скала од 0 до 10, а за секоја земја се користат околу 1.000 одговори на анкети.

Најсреќната држава во Европа е и најсреќна држава во светот и тоа 6-та година по ред.

8 Најсреќни држави во Европа за 2024 година се:

1. Финска

2. Данска

3. Исланд

4. Холандија

5. Шведска

6. Норвешка

7. Швајцарија

8. Луксембург

Овие 8 држави спаѓаат и во топ 10 најсреќни држави во светот.

Хелсинки, Финска Photos from Unsplash.com

А, топ 10 најсреќни држави во светот за 2024 година се:

1. Финска

2. Данска

3. Исланд

4. Израел

5. Холандија

6. Шведска

7. Норвешка

8. Швајцарија

9. Луксембург

10. Нов Зеланд

Па, која е тајната на Финска за среќа – држава чии 74% од територијата се покриени со шума, дом на Дедо Мраз и ирваси, светски позната по сауни, но и по многу ниски температури во текот на целата година.

На оваа листа, Македонија се наоѓа на 87 место од вкупно 137 држави, каде последното место го завзема Авганистан.

Целата листа може да ја погледнете ТУКА.