Photos from Unsplash.com

По изминати шест месеци од оваа година, веќе се знае кои градови во светот се најпопуларни и привлекуваат најголем број на посетители.

Студија објавена во јуни, која е изработена од страна на Mastercard, го даде Индексот на градовите на глобалните дестинации – кој ги рангира градовите врз основа на вкупните меѓународни пристигнувања на посетители во градовите по остварен број на ноќевања. Индексот може да го предвиди и растот на посетители за следната година.

Банкок Photo: Braden Javis from Unsplash.com

Топ листа на 10 најпосетени градови во светот за 2023 година изгледа вака:

1. Банкок, Тајланд со 22,78 милиони посетители – во Банкок посетителите просечно остануваат по 4,7 ноќевања и трошат по 173 долари на ден.

2. Париз, Франција со 19,10 милиони посетители

3. Лондон, Обединето Кралство со 19.09 милиони посетители

4. Дубаи, ОАЕ со 15,93 милиони посетители

5. Сингапур, Сингапур со 14.67 милиони посетители

6. Куала Лупмур, Малезија со 13,79 милиони посетители

7. Њујорк, САД со 13,60 милиони посетители

8. Истанбул, Турција со 13,40 милиони посетители

9. Токио, Јапонија со 12,93 милиони посетители

10. Анталија, Турција со 12,41 милиони посетители.

Банкок Photo: Kevin Olson from Unsplash.com

Бидејќи листата е шаренолика, со различни типови на градови, заклучокот е дека луѓето повеќе не ги следат само трендовите за патување, туку и своите интереси за градови кои најмногу им одговараат.

Целосната листа со 20 најпосетени градови во светот може да ја погледнете тука:

What Are The 20 Most Visited Cities in the World?