Photo: Unsplash

Во Европа освен скапите скандинавски држави, има и држави кои се потценети и освен што се достапни за сечиј џеб, тие се и неверојатно убави. Овие евтини и потценети држави во Европа нудат за секого по нешто, од чудни замоци, дестинации со вкусна храна до прекрасни, скриени плажи.

Топ листа на 15 eвтини земји за живеење во Европа, во која државите се рангирани според просечни месечни трошоци за живот изгледа вака:

15. Словачка – со просечни месечни трошоци од 1430 долари.

14. Хрватска – со просечни месечни трошоци од 1340 долари.

13. Литванија – со просечни месечни трошоци од 1300 долари.

12. Латвија – со просечни месечни трошоци од 1250 долари.

11. Србија – со просечни месечни трошоци од 1100 долари.

10. Романија – со просечни месечни трошоци од 1000 долари.

9. Бугарија – со просечни месечни трошоци од 950 долари.

8. Црна Гора – со просечни месечни трошоци од 900 долари.

7. Македонија – со просечни месечни трошоци од 890 долари. Потенцирано дека се наоѓа во југоисточна Европа, опкружена со реки, езера и планински пејзажи, е премногу потценета европска држава, со растечка економија која привлекува странски инвеститори и странски туристи и е идеална за луѓе кои работат на далечина. (online)

Photo: Toa Heftiba from Unsplash

6. Албанија – со просечни месечни трошоци од 860 долари.

5. Косово – со просечни месечни трошоци од 800 долари.

4. Грузија – со просечни месечни трошоци од 745 долари.

3. Молдавија – со просечни месечни трошоци од 720 долари.

2. Белорусија – со просечни месечни трошоци од 680 долари.

1. Босна и Херцеговина – со просечни месечни трошоци од 650 долари.

Поопширно објаснување за секоја од наведените 15 европски земји може да погледнете во видеото: