Photos from Unsplash.com

Дали Скопје ќе биде Eвропска престолнина на културата во 2028 година?

Панел од 10 независни експерти го направи потесниот избор по еднодневен дигитален состанок,  при што Скопје и Будва влегоа во потесен избор на конкурсот за Европска престолнина на културата за 2028 година, во земја на ЕФТА/ЕЕА, земја кандидат или потенцијален кандидат.

Влегувањето во потесниот избор за титулата може да резултира со значителни културни, економски и социјални придобивки за избраните градови, под услов нивната понуда да биде дел од долгорочна развојна стратегија предводена од културата.

Градовите имаат рок до лето 2023 година да ги комплетираат своите апликации. Панелот ќе се состане во септември 2023 година за да препорача еден град да стане, во 2028 година, трета европска престолнина на културата во земја на ЕФТА/ЕЕА, земја кандидат или потенцијална земја, по Нови Сад (Србија) во 2022 година и Бодо (Норвешка) во 2024 година.

За постапката за избор поопширно може да прочитате ТУКА.