Photo: Ricardo Gomez from Unsplash.com

Иако беше најавена и требаше да стапи во сила одлуката за влез за туристи во Венеција да се наплаќа од 1 јануари 2023 година, одложена е за 6 месеци и засега може да влезете без да платите.

Со оваа одлука треба да се ограничи бројот на посетители на Венеција на дневно ниво, но и да се зголеми квалитетот на туризмот во овој уникатен, европски град.

Венеција годишно ја посетуваат околу 7.000 000 туристи од секаде низ светот и ќе биде прв град кој ќе воведе ваков систем за наплаќање на влез.

Photo: Daniel Corneschi from Unsplash.com

Се’ уште не е точно дефинирано колку ќе чини таксата за влез во градот, но ќе се движи од 3 до 10 евра по лице и ќе мора да биде со претхoдна резервација, а ќе се однесува за централното подрачје на Венеција.

Влезница за Венеција нема да плаќаат туристи кои се сместени во хотел во градот, бидејќи така веќе платиле такса за престој, исто така и жителите на Венеција, оние кои поседуваат имоти во градот, како и сите оние кои живеат во регионот Венето, студенти и вработени кои доаѓаат заради здравствени причини, спортисти кои учествуваат во спортски натпревари, полиција, војска и лица кои треба да присуствуваат на судење.

Photo: Claudio Schwarz from Unsplash.com

Ако сакате да ја посетите Венеција, може да ги искористите овие 6 месеци без да платите такса за влез, а со Wizz Air може директно да летате од Скопје, два пати неделно. Aвионските карти за оваа линија се со достапни цени од 1.400 денари па нагоре, за еден правец.

Photo: Dominika Peckova from Unsplash.com

Во Венеција треба да се ужива барем еднаш во животот.