Шест годишниот Димитар Стојковски од Скопје несомнено е идниот светски патник! Тој веќе ги знае сите држави во светот со нивните главни градови и знамиња.

Неговата мајка Славица ни раскажа за неверојатниот Димитар и неговата заинтересираност за светот, која е реткост за неговата возраст:

“Димитар Стојковски има 6 години и е прваче во ООУ “Јоаким Крчовски” во Волково, Скопје. На 4 годинки преку разни сликовници и картички со букви научи да чита сам. Од многу мал пројави интерес за разни книги и сликовници со приказни. Многу сакаше да му читаме приказни, омилени му беа приказните пред спиење за Добра ноќ и не заспиваше без прочитана бајка и прераскажани приказни. Бројките му беа омилени, а математиката главна преокупација. На 5 годинки доби подарок енциклопедија “Откријте ја Европа”. Од таму ги научи сите држави во Европа со нивните главни градови и знамиња, енциклопедијата му стана омилена книга.

Видео: Димитар кажува главни градови на држави.

Потоа се интересираше и за другите држави во светот. Тешко беше да најдеме детска енциклопедија со држави, знамиња и градови. Имавме неколку книги преку кои ги научи и државите во светот и нивните знамиња. Но, повеќето знамиња ги принтавме сами од Интернет. Многу малку, можам да кажам – ниту една книга од областа на географијата нема во нашите книжарници, ниту пак географски атлас соодветен за деца.

Видео: Димитар ги погодува знамињата на секоја држава.

Од 5 години почна сам да учи англиски јазик преку книги наменети за деца на англиски јазик. На 6 годинки му купивме книга на англиски јазик во која има се’ за државите во светот. Сега му се главна тема јазицитe и обожава да учи англиски јазик.”

Димитар сака да патува во Америка и да го посети Вашингтон. Од Европа омилен град кој сака да го посети му е Будимпешта во Унгарија.

Најубаво знаме му е македонското, бидејќи има Сонце. Ужива и кога ги црта знамињата:

Секоја чест за Димитар, огромна пофалба и за неговите родители, кои го поттикнале и работат со него на неговото секојдневно надградување. А, ние сме среќни што вакво генијално детенце живее и расте во нашата држава.

Димитар – само продложи така, да бидеш љубопитен, да учиш и да истражуваш многу нови нешта! Љубопитноста е моторот на постигнувањата. За некоја година те очекуваме да не’ поздравиш од далечна дестинација на твојот пат околу светот.

А. Петровска

©patokolusvetot.mk  Забрането преземање и копирање. Крадењето на авторски текстови е казниво со закон