Photos from Unsplash.com

Ако се’ уште размислувате која плажа да ја посетите оваа година, погледнете ја листата на 50 најдобри плажи во светот, која ја изработи светската туристичка платформа Big 7 Travel.

При составување на листата земени се во предвид повеќе фактори како: поседување на “Сино знаме”, популраност на плажите на социјалните мрежи и впечатоци на тимот на уредници на листата.

Топ листа на најдобри плажи во светот за 2023 година:

1. WHITE BEACH, NEAR PORT BARTON на Филипини – Опишана како “недопрен, скапоцен камен со лежалки, песок и кристално чиста вода”.

Photo: Cris Tagupa from Unsplash.com

2. CABO SAN JUAN BEACH во Колумбија

3. JALOUSIE BEACH на Света Луција

4. KENDWA BEACH на Занзибар

Photo: Mariola Grobelska from Unsplash.com

5. WHITEHAVEN BEACH, WHITSUNDAY ISLANDS во Австралија

6. SOURCE D’ARGENT на Сејшели

7. NAVAGIO BEACH на Закинтос во Грција (оваа годна плажата е затворена за посета на туристи)

Photo: Mihail Minkov from Unsplash.com

8. GRACE BAY, во Tуркс и Каикос

9. LANG CO BEACH во Виетнам

10. HYAMS BEACH, NEW SOUTH WALES во Австралија

На листата се наоѓаат и плажи во држави кои често ги посетуваат Македонците, како плажата во Турција –  BUTTERFLY VALLEY, FETHIYE DISTRICT (на 17-то место), плажата во Албанија – GJIPE BEACH (на 22-ро место) и плажата во Египет – NAAMA BAY, SHARM EL-SHEIKH (на 35-то место).

Целата листа може да ја погледнете ТУКА.