Photo: Artem Bryzgalov/Unsplash

Турција е земја со богата историја, култура, архитектура и гостопримлив народ, но и со плажи кои често се опишуваат како едни од најубавите плажи во светот.

На 7000 километри долгиот брег на Турција има стотици плажи, дури и тешко е да се најде плажа која не чини, но одвојуваме десет кои најчесто се наоѓаат на листите за најубави плажи во оваа држава. Кристално чисто море е препознатлива карактеристика на овие песочни плажи.

Започнуваме со плажата која е прогласена за најубава плажа во Турција:

1. BLUE LAGOON, OLUDENIZ

Photo: Direk Durgun/Unsplash

2. BUTTERFLY VALLEY, OLUDENIZ

Photo: Pinterest

3. CIRALI / OLYMPUS

Photo: Myspace blog

4. PATARA, GELEMIS

Photo: Mert Kahveci/Unsplash

5. CLEOPATRA BEACH, ALANYA

Photo: Mert Kahveci/Unsplash

6. KABAK BEACH , FETHIYE

Photo: Alev Takil/Unsplash

7. KAPUTAS BEACH, KALAN

Photo: Atif Zafrak/Unsplash

8. DALYAN BELEDIYESI

Photo: Dilek Durgun/Unsplash

9. KONYAALTY, ANTALYA

Photo: Engin Akyurt/Unsplash

10. ORTAKENT, BODRUM

Photo: Mehmed Belet/Unsplash

Ова лето можеме да патуваме во Турција и нашите туристички агенции нудат понуди со чартер летови, па ако сакате да се релаксирате на некоја од наведените плажи – не двоумете се.

И секако – придржувајте се кон сите заштитни мерки против ширење на Covid-19 вирусот:

Како безбедно да престојувате во хотел за време на пандемија