Photo: Nadin Ilieaux

Во близината на скопската населба Драчево се наоѓа манастирот “Преполовение Руса Среда”, кој е обновен на темелите на стара црква. Тој е еден од објектите на местото наречено Пеленица, кое се смета за едно од излетничките места во Драчево. Покрај конаците во манастирот има летниковци и широка ливада, каде секоја година се одбележува празникот Преполовение – Руса Среда, со голем народен собир, при што се раздава храна и има музика.

Едно октомвриско претпладне најдовме време да го посетиме овој манастир.

Photo: Nadin Ilieaux
Photo: Nadin Ilieaux
Photo: Nadin Ilieaux

Местото на кое се наоѓа манастирот “Преполовение Руса Среда” важи за излетничко место, еве и зошто:

Photo: Nadin Ilieaux
Photo: Nadin Ilieaux

Ретко кој слушнал за овој манастир, па ви препорачуваме да одвоите еден ден и да отидете во негова посета – придружена со пикник.

 

Автор на текст и фотографии: Nadin Ilieaux (Нада Јовчевска)

©patokolusvetot.mk  Забрането преземање и копирање. Крадењето на авторски текстови е казниво со закон