Photos from www.Unsplash.com

Летото се наближува, а со тоа започнуваат да се планираат одмори и резервираат сместувања во една од омилените, летни, туристички дестинации за Македонците – Грција.

Оваа година, цените во Грција се малку повисоки од претходните години, како и во останатите држави во Европа. Цените на храна варираат од едно до друго туристичко место, а треба да се има во предвид и дека цените на грчките острови се повисоки од копнениот дел, што е вообичаено низ годините. Споредбено – трошоците за живот во Грција се во просек за 76,1% повисоки од трошоците за живот во Македонија.

Ова се овогодинешни просечни цени на храна во ресторани и маркети во Грција:

Photo: Dan Gold from Unsplash.com

Просечни цени во ресторани:

– Оброк за две лица во средно рангиран ресторан = 30 – 80 еур.

– Грчко пиво 0,5л = 4 еур.

– Увозно пиво 0,3л = 4 еур.

– Капучино = 3 еур.

– Кока Кола/Пепси 0,33л = 1,77 еур.

– Вино = 2,50 – 22 еур.

– Коктели = 7 – 15 еур.

– Вода 0,33л = 0,50 еур.

– Гиро пита  = 2,80 – 4.50 еур

– Гиро порција = 7 – 10 еур.

– Пица =  6 – 12 еур.

– Риба = 6 – 60 еур.

– Салати = 6 – 8 еур.

Просечни цени во маркети:

– Млеко 1л. = 1.40 еур.

– Леб 500 гр. = 1.08 еур.

– Јајца  (12 ком) = 3,57 еур.

– Грчко сирење 1 кг. = 10,27 еур.

– Пилешки филети 1 кг. = 7,91 еур

– Јаболки 1 кг. = 1,70 еур.

– Банани 1 кг. = 1,73 еур.

– Портокали 1 кг. =1,21 еур.

– Домати 1 кг. = 1,76 еур.

– Компир 1кг. = 0,98 еур.

– Кромид 1 кг. = 0,89 еур.

– Вода 1,5 л. = 0,78 еур.

– Грчко пиво 0,5 л. = 1,47 еур.

– Увозно пиво 0,33 л. = 2,14 еур.

– Шише вино (среден ранг)  = 7 еур.

Поопширна листа на цени во Грција може да погледнете ТУКА.