International SOS's Travel Risk Map for 2021.

“International SOS” ја објави мапата на најризични држави за патувања во 2021 година. Оваа листа ја објавуваат секоја година, а при нејзиното составување се земаат во обзир здравствените и безбедносните ризици, годинава надополнети и со ризик од заразување со Covid-19.

На неславната листа на држави со најголем безбедносен ризик за 2021 година доминираат земји од Африка и Блискиот Исток, и тоа:

 • Ирак
 • Либија
 • Сирија
 • Авганистан
 • Јемен
 • Сомалија
 • Јужен Судан
 • Централноафриканска Република
 • Мали
 • Украина 
Photo: Sohaib Ghyasi/Unsplash

Држави со најголем здравствен ризик за 2021 година се земјите со најниско ниво на овозможување соодветна медицинска нега, и тоа:

 • Нигерија
 • Либија
 • Ирак
 • Авганистан
 • Венецуела
 • Северна Кореја
 • Јемен
 • Буркина Фасо
 • Гвинеја
 • Гвинеја-Бисао
 • Либерија
 • Централноафриканска Република
 • Хаити

Но, оваа листа може да претрпи промени заради пандемијата од Covid-19, а како држави со најмал безбедносен ризик се наведени скандинавските држави Данска, Финска и Норвешка.

Држави каде е најмала веројатноста дека ќе се заразите со Covid-19 се: Нов Зеланд, Никарагва и Танзанија.

Се надеваме дека во 2021 година ќе имаме повеќе можности за патувања од оваа година, но бидете многу внимателни ако сакате да посетите некоја од горенаведените држави.