Photo: Reinhard Schulze/Unsplash

Откако го распродаде светското крстарење за 2021-2022 година една година однапред, компанијата “Viking” го објави своето ново Светско крстарење за 2022 – 2023 година.

Ова крстарење ќе трае 138 дена, ќе помине низ 28 земји и 58 пристаништа, со ноќевања во 11 градови. Гостите ќе пловат со најновиот брод на компанијата – “Viking Neptune”, кој може да прими 930 гости.

Крстарењето започнува на 22 декември 2022 година од Флорида, САД и се патува кон Централа Америка и Панамскиот канал, за потоа пловењето да продолжи на Западниот брег на Северна Америка. Во Лос Анџелес на бродот ќе имаат можност да се придружат нови патници за пократко крстарење од вкупно 121 ден – да ги посетат Хаваи, Австралија и Нов Зеланд, пред да продолжат кон Азија и Блискиот Исток. Крстарењето потоа продолжува по Медитеранот, низ Грција, Италија, Франција, Шпанија и Португалија, за да заврши во Лондон, Англија.

Photo: Carolina Cagigas/Unsplash

Меѓу главните моменти на ова крстарење се издвојуваат ноќевања во 11 градови, како: Сиднеј, Хаифа и Истанбул, и двојните ноќевања во: Окленд, Бали, Хо Ши Мин, Јангон и Мумбаи.

Цената по патник за ова крстарење започнува од 49.995 долари.