Photos from Unsplash.com

Оваа година дозволете си да ве понесе новогодишната атмосфера и почувствувајте ја убавината на празниците во еден од најдобрите европски градови за време на новогодишната ноќ и божиќните празници.

Уживајте во убаво украсените градови, божиќните базари, вкусните новогодишни колачиња и традиционална храна, во дневни прошетки згреани со варено вино и вечери во магијата создадена од милиони сијалички во разновидни форми и бои.

Photo: Honey Fangs from Unsplash.com

Божиќна и новогодишна атмосфера со базарите започнува од 15 Ноември, па веќе е време да се одлучите за посета на еден од овие 5 града во Европа, кои се издвојуваат како најубави градови за посета за време на овие празници:

1. Загреб, Хрватска

Загреб е трикратен добитник на наградата “Најдобар божиќен базар” во Европа и тоа е максимален број пати еден град да ја добие оваа титула. За време на божиќните празници овде има околу 25 различни базари кои ги оживуваат плоштадите и шеталиштата. Не пропуштајте да пробате гурмански специјалитети како кнедли и сарма, а посебен впечаток оставаат и рачно изработените дрвени играчки од Хрватско – Загорскиот регион, занает кој е на списокот на нематеријално културно наследство на УНЕСКО.

Уживајте за време на новогодишните празници како од бајка во Загреб:

 

2. Будимпешта, Унгарија

Photos from Unsplash.com

Вака изгледа Будимпешта за време на новогодишните празници:

 

3. Виена, Австрија

Photos from Unsplash.com

Ваква е атмосферата во Виена за време на божиќните празници:

 

4. Париз, Франција

Photos from Unsplash.com

Париз ќе ве магепса со оваа магична божиќна атмосфера:

 

5. Лондон, Обединето Кралство

Photos from Unsplash.com

Велат Лондон е најубав за време на божиќните празници, a навистина има и зошто:

Во овие градови, освен со автомобил или автобус, во сопствена режија или со тура организирана од страна на некоја од нашите туристички агенции, може да отидете и со авион – за секоја од наведените дестинации постои директна авионска линија од Скопскиот аеродром: за Загреб со Croatia Airlines и SAS, за Виена со Austrian, a за Будимпешта, Париз и Лондон со Wizz Air.

Уживајте во магични последни денови од оваа година и во убав почеток на наредната година.