“Economist Intelligence” повеќе од 30 години прави листа на најскапи и најевтини градови во светот за живеење, според WCOL индекс (World cost of living) – светски трошок за живеење, кој ги споредува цени на над 400 популарни производи и услуги.

Оваа година, за првпат по 30 години, првото место за најскап град во светот го делат три града: Осака (Јапонија), Сингапур (Сингапур) и Хонг Конг (Кина).

Листа на најскапи градови во светот :

1. Осака, Јапонија2. Сингапур, Сингапур3. Хонг Конг, Кина4. Њујорк, САД5. Цирих, Швајцарија6. Париз, Франција7. Тел Авив, Израел8. Лос Анџелес, САД9. Токио, Јапонија

Актуелни се и некои размислувања за после пандемијата, градовите кои живеат од туризам да понудат пониски цени од претходно, па така најскапите градови во светот да станат подостапни за посета.

 

Листа на најевтини градови во светот:

1. Дамаск, Сирија

2. Ташкент, Узбекистан

3. Алма Ата, Казакстан

4. Буенос Аирес, Аргентина

5. Карачи, ПакистанСекој од овие градови, без разлика на која од двете листи се наоѓа, заслужува да се посети и да се почувствува пулсот на градот и неговите жители.