Сигурно ви се случило да отпатувате во некоја држава и да не можете да го наполните вашиот мобилен телефон, бидејќи приклучокот за електрична енергија е поинаков од оној кој вие го користите, па треба да побарате соодветен адаптер.

Еве ја мапата на светот со сите видови на штекери кои се користат во зависност од видот на струјата, не заборавајте да ја прегледате пред наредно патување: