Photo: Dusan Veverkolog/Unsplash

Колку често и да патуваме со авион – и на кратки и на долги летови, сепак пред секое патување со авион постои доза на страв и несигурност кога ќе се одвоиме од тлото на земјата. Секако смирувачки делува ако авиокомпанијата со која летаме е рангирана што погоре на листата на најсигурни авиокомпании во светот.

Airline Raitings.com е веб сајт чија дејност е оценка на безбедноста на патувањата со авион и секоја година изработува листа на најбезбедни авиокомпании во светот. За да се изработи оваа листа, Airlines Raitings анализираат 385 авиокомпании според повеќе фактори на безбедност: број на несреќи и сериозни незгоди, ревизија на управните органи на компанијата, државна ревизија, иницијатива за безбедност и старост на флотата со која располага авиокомпанијата.

Оваа година за најбезбедна авиокомпанија во светот е прогласена австралиската Quantas, a Топ 20 листата на најбезбедни авиокомпании за 2021 изгледа вака:

 1. Qantas
 2. Air New Zealand
 3. Singapore Airlines
 4. Emirates
 5. EVA Air
 6. Etihad Airways
 7. Alaska Airlines
 8. Cathay Pacific Airways
 9. British Airways
 10. Virgin Australia
 11. Virgin Atlantic
 12. Hawaiian Airlines
 13. Southwest Airlines
 14. Delta Air Lines
 15. American Airlines
 16. SAS
 17. Finnair
 18. Lufthansa
 19. KLM
 20. United Airlines

Од наведените 20 најбезбедни авиокомпании – од нашиот аеродром Skopje International Airport моментално имаат воспоставено редовни авионски линии: Lufthansa, Finnair, Etihad Airways и SAS.

На следниот линк од Airline Raitings може да најдете листа на сите 385 авиокомпании и да видите како се оценети, како и да направите споредба на една со друга авиокомпанија според повеќе параметри, меѓу кои и превземени безбедносни мерки против ширење на Covid-19:

Compare Airline Safety Ratings