Photo: GOVILNIUS

За да ги усреќат своите жители во ова време на пандемија, имајќи во предвид дека многу од нив ги имаат променето своите планови за летен одмор, градските власти на главниот град на Литванија – Вилнус решија ова лето плажата да ја донесат во центарот на градот.

На местото на најголемиот градски плоштад Lukiškes Square направија плажа, која ги содржи сите реквизити како и регуларна плажа покрај вода, како: песок, лежалки, чадори за сонце, дрвени патеки и кабини за пресоблекување. Плажата ќе биде отворена секој ден за сончање, одбојка на плажа и дружење, а навечер ќе има филмски проекции и концерти на отворено. Инаку, крајбрежјето е оддалечено само три часа возење од Вилнус.

View this post on Instagram

Starting today, #summer in #Vilnius is about to get a whole lot cooler. 😎 Lukiškės Square is now home to Open Beach, Vilnius' first-ever "seaside" resort. 🏖 Treat yourself to a beach vibe complete with warm white sand, the sound of crashing waves and sun loungers to help you work on your tan. 😏 Plus during the daytime, Telia Lietuva will broadcast the waves and relaxing sounds of the Baltic Sea 🌊, while in the evening the program will include movies, popular series and concerts. See the programme here: www.govilnius.lt/open-beach-resort #OpenBeachVilnius #govilnius #summerinvilnius * * * #openbeach #beachlife #beachvibes #summerinvilnius #Vilniussummer #sunandsea #visitvilnius #vilniusnow #vilniuslife #vilniusvibes #lithuania #visitlithuania #explorevilnius #discovervilnius #traveltovilnius #findvilnius #travellingdestinations #traveltheworld #beautifulbeaches #holiday #holidayvilnius #lukiskessquare #vilniusoldtown #vilniuscity #hiddengems

A post shared by Go Vilnius (@govilnius) on

“Ако жителите на Вилнус не можат да отидат на море, тогаш зошто да не уживаат во градот во едно морско искуство”, изјавил градоначалникот на Вилнус – Remigijs Šimašius.