Photos from Unsplash.com

Познатиот и ценет магазин Forbes објави листа на 5 најпотценети градови на Балканот, меѓу кои се најде и нашиот туристички бисер.

Опремен со живописни плажи, високи планини и огромна низа од антички знаменитости за истражување, Балканскиот Полуостров е совршен за долг одмор, а како дополнителен бонус, огромните делови од регионот сè уште се во голема мера надвор од радарот на меѓународните туристи.

Охрид се најде на листата на пет најпотценети градови на Балканот, кој Forbes го опишува како:

“Лоциран во југозападниот дел на Северна Македонија, Охрид е една од ретките дестинации во светот што служи и како културно и природно место на УНЕСКО светското наследство, благодарение на неговите вековни цркви во византиски стил и пространото Охридско Езеро со неговата разновидност на автохтони балкански риби и растенија кои се наоѓаат во водата. И додека охридското културно наследство е фасцинантно, оние кои бараат мирно бегство во природа, треба да поминат време во истражување на блискиот национален парк Галичица, прекрасен резерват преполн со домашни балкански птици.”

Photos from Unsplash.com

Останатите 4 градови се:

Варна, Бугарија

Photo: Jillian Amatt from Unsplash.com

Ниш, Србија

Photo: Jovana Kostov from Unsplash.com

Берат, Албанија

Photo: Datingjungle from Unsplah.com

Добој, Босна и Херцеговина

Photo: Facebook Turisticka organiziacija grada Doboj

“Додека го планирате вашето следно патување низ Медитеранот, погрижете се да оставите простор во рутата за овие прекрасни и многу потценети балкански градови”, предлага магазинот Forbs.