Во време кога Италија со сите сили се бори да го победи Корона вирусот (COVID-19), некои од мерките кои ги превземаа тамошните власти доведоа и до некои неочекувани, но позитивни промени. Па така, евидентно е дека воздухот е помалку загаден во најпогодениот, северен дел на Италија, како последица од превземените мерки за карантин на целото население и забраната за движење.

Ова сосема сликовито се покажува во Венеција, каде каналите со вода, за првпат по 60-тина години станаа кристално чисти, па почнаа да се забележуваат и рибите во нив. Луѓето коментираат дека природата конечно ги превзема работите во свои раце, но ова се должи само на намалениот, скоро и никаков сообраќај на вапорети и бродови по каналите во изминатиов период, дозволувајќи им на седиментите да останат на дното на каналите.

© Venezia Pulita / Clean Venice/Twitter

Инаку, епидемијата од Корона вирусот е втор поголем проблем во последниов период со кој се соочува Венеција, само пред неколку месеци – во Ноември 2019 година беше погодена од поплава окарактеризирана како најтешка во последните 50 години, која резултираше со штети вредни стотици милиони евра.

Меѓу останатото, Венеција се соочува и со прекумерен туризам, тонење на историските објекти во водата, како и со исселување на жителите од градот.

© Venezia Pulita / Clean Venice/Twitter

 

Додека Венеција, за жал, паузира од туристи, можете да прочитате за симпатичните, мали ресторанчиња во нејзините улички (кои секако треба да ги посетите во иднина) на овој линк:

Симпатично, скриено ресторанче во Венеција