САД се една од земјите во светот кои се најпогодена од пандемијата на Covid-19, па државите кои моментално можат да ги посетат Aмериканците можат да се избројат на прсти.

Па така, познатиот Американски режисер Мајкл Мур на својот Фејсбук статус ги препорача 8-те држави во кои Американците може да патуваат без никакви рестрикции – без карантин, без негативен ПЦР тест и без виза: Македонија, Косово, Тунис, Турција, Доминиканска Република, Мексико, Малдиви и Србија.

Мур од сите овие држави, посебно го одвои Скопје за посета, истакнувајќи дека цените за сместување во хотелите во градот се многу поволни за американскиот стандард, а сподели и неколку фотографии од нашиот главен град:

Planning a trip over the holidays? You do realize the rest of the world has placed us in our own private prison, right?…

Geplaatst door Michael Moore op Dinsdag 11 augustus 2020

 

Дополнително во статусот се осврна на имиџот на Американците, дека моментално останатите делови од светот нив ги доживуваат како закана, но и дека половина од населението тој факт воопшто не го знае, бидејќи 60% од Американците немаат пасош.