Photo: Michaela Parente/Unsplash

Премиерот на Малта, Роберт Абела соопшти дека ќе ја отворат сезоната за летен туризам од 1 јули. Но, нема да биде отворена за сите земји во светот, засега од 1 јули ќе може да влезат на Малта само туристи од неколку европски земји, како и жители на Сицилија и Сардинија, (но не и од цела Италија) и Израел. Аеродромот на Малта е затворен од 21 Март, а од 1 јули освен со авион, туристи ќе може да влезат на островот и преку воден пат.

Листата на држави чии граѓани може да влезат во Малта е следна:

 • Исланд
 • Словачка
 • Кипар
 • Литванија
 • Израел
 • Норвешка
 • Швајцарија
 • Естонија
 • Данска
 • Унгарија
 • Австрија
 • Луксембург
 • Германија
 • Чешка
 • Финска
 • Ирска
 • Латвија
 • Делови од Италија : Сицилија и Сардинија

Властите на Малта нагласија дека овој список редовно ќе се ажурира, според епидемиолошката состојба на сите земји во светот.

Инаку, Малта спроведе интензивни тестирања за Covid-19 и регистрираше 619 позитивни случаи и два смртни случаи. Училиштата и црквите се сеуште затворени, а рестораните и продавниците започнаа со работа.

Photo: Remi Yuan/Unsplash

ИЗВОР