Photo: Youtube video screenshot

Овој викенд уживаме во снежна идила, со санкање, скијање, правење снешковци и ангелчиња, а ништо поразлично не било и во зимата пред 125 години.

Погледнете видео со забавна борба со снежни топки снимена во 1896 година во Лион, Франција, можеби е и првата снимена борба со снег.

Голем број на луѓе се борат со снежни топки. Среде оваа борба се појавува велосипедист на кого сите започнуваат да фрлаат топки и тој завршува да се тркала на земја:

Оригиналното видео е црно-бело, а е колоризирано и обработено од страна на Луис Лумер.