Иако првата асоцијација за граница помеѓу две држави ни е јасно обележана граница со бодликава жица, метална ограда, високи ѕидови и војници на стража, не се сите граници толку непријатна глетка за око.

Одделуваме неколку несекојдневни граници :

  1. Граница помеѓу Аргентина, Парагвај и Бразил:

2. Граница помеѓу Холандија и Белгија:

3. Граница помеѓу Грција и Турција:

4. Граница помеѓу Пакистан и Индија:

5. Граница помеѓу Кина и Пакистан:

6. Граница помеѓу Франција и Италија:

7. Граница помеѓу Англија и Шкотска:

8. Граница помеѓу Индонезија и Малезија:

9. Граница помеѓу Шведска и Норвешка:

10. Граница помеѓу Афганистан и Таџикистан:

11. Граница помеѓу Данска и Шведска:

12. Граница помеѓу Шпанија и Португалија: